Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Modelfoto: Daria Shevtsova, Pexels.com

NYHED / UDLAND: Hvis mængden af data i luften skal øges på grund af hurtigere forbindelse og mere data i skyen, så øges strålingsstyrken mere med 4G end med 5G.

Det er konklusionen i en ny teknisk rapport, som den franske telestyrelse, ANFR, har foretaget i samarbejde med den tekniske vidensinstitution i Frankrig, CSTB.

Med rapportens eksperimentelle forsøg har man simuleret flere forskelle scenarier i et tæt og befolket storbyrum i bydelen Det 14. Arrondissement i Paris.

Hvis man vælger at optimere 4G-netværket med øget datakapacitet, vil feltstyrken blive øget med 66 procent, anfører rapporten.

Hvis man tilføjer 5G-frekvensområdet omkring 3,5 GHz, så vil optimeringen øge den målte strålingsstyrke i nærmiljøet med 30 procent – og endnu mindre hvis det kun er 5G, der er i drift, men et rent 5G-netværk uden 4G er ikke en realistisk mulighed, anfører rapporten.

Forsøget har ikke anvendt 5G i det høje millimeterbølgespektrum, hvor frekvensområdet mellem 24 og 40 GHz er reserveret til 5G i fremtiden.

Forsøget har klassificeret 700 MHz-båndet som et 4G-frekvensbånd. Det er i andre sammenhænge blevet klassificeret som et 5G-frekvensbånd, blandt andre af EU’s Radio Spectrum Policy Group, som udvikler EU’s telepolitik.

I Frankrig er 5G et kontroversielt emne, og flere borgmestre i større byer ønsker, at udrulningen sættes på pause.

I januar i år konkluderede den franske sundhedsstyrelse, ANSES, i en kort status, at der ikke var tilstrækkeligt med videnskabelige forskningsdata til at vurdere, om det planlagte 5G-frekvensbånd på 3,5 GHz udgør en risiko for sundhed.

En endelig 5G-rapport om spørgsmålet vil først udkomme i starten af 2021.

To franske ministre har foreslået, at Frankrig derfor udskyder sin 5G-frekvensauktion, som skal finde sted i slutningen af september. Intet har dog tydet på, at den franske regering udsætter den planlagte frekvensauktion.

Advertisement