Tabt Tråd

Kritisk journalistik og analyse om det trådløse miljø

Vi anbefaler

KOMMENTAR / LÆSERGUIDE: Tabt Tråd anbefaler udvalgte kritisk journalistiske værker om det trådløse miljøspørgsmål, som i de seneste par år er skrevet af journalister og bragt i etablerede medier.

Tabt Tråd er ikke nødvendigvis enig i alle udsagn som fremgår af anbefalede artikler.

 

Sådan fik teleindustrien dig til at tro, at mobiltelefoni var sikkert

The Nation, 29. marts 2018 (originaltitel: “How Big Wireless Made Us Think That Cell Phones Are Safe: A Special Investigation”)

Hvordan kunne trådløsindustrien udbrede en opfattelse af, at sundhedsfaren er så godt som modbevist, når det ikke er i overensstemmelse med videnskabens status? Det ansete amerikanske nyhedsmagasin The Nation bragte i 2018 en fortælling i langlæsningsformat, som gennemgik mobiltelefonens historie parallelt med forskningens (artikelsprog: engelsk).

 

Den ubekvemme sandhed om kræft og mobiltelefoni

The Observer, 18. juli 2018 (originaltitel: “The inconvenient truth about cancer and mobile phones”)

Mark Hertsgaard og Mark Dowie fra The Nation skriver denne gang i britiske The Observer, som er en søsteravis til The Guardian. Da et ildevarslende forskningsresultat var på vej mod offentliggørelse i 1994, besluttede mobilproducenten Motorola sig for at føre krigslignende taktik imod fundet. Det viser et lækket notat (artikelsprog: engelsk).

 

Klodens elektromagnetiske forurening: Det er på tide at undersøge påvirkningen

The Lancet, 1. december 2018 (originaltitel: “Planetary electromagnetic pollution: it is time to assess its impact”)

Det er en objektiv kendsgerning, at den trådløse udrulning radikalt forandrer klodens miljø på konkrete, målbare parametre. Den kunstige elektromagnetisme overgår med længder det naturlige baggrundsniveau, og imens rejser forskningsresultater nogle stærkt bekymrende advarselsflag. Det skriver forskerne Priyanka Bandara og
David O. Carpenter i det verdensførende medicintidsskrift The Lancet.

 

Hvad er vi bange for, når vi frygter 5G?

POV International, 12. marts 2019

5G har vakt betydelig bekymring i dele af befolkningen og debat i medierne. Journalist David Wedege (Tabt Tråd) redegør fortællende og analytisk for baggrunden og tager læseren med ind til kernen bag årtiers videnskabelig strid: Hvad slog egentlig den amerikanske forsøgsrotte ihjel? (artikelsprog: dansk).

 

Hvor sikkert er det så?

Investigate Europe, 14. marts 2019 (originaltitel: “How much is safe?”)

De ledende videnskabsråd og komitéer bliver kortlagt af undersøgende journalister som et kartellignende netværk, der deler posterne imellem sig og som udelukker topestimerede forskere, der udfordrer den herskende opfattelse af sundhedsrisikoen ved mobiltelefoni. En betydelig del af netværkets forskere, som beklæder de regeringsrådgivende organer, har forsket for trådløsindustriens penge (artikelsprog: engelsk).

 

Her vil 5G gøre gavn – og her blinker advarselslamperne

Dr.dk, 19. marts 2019

Man kan med sikkerhed sige, at forsøgsdyr fik kræft af mobilstråling. Det indikerer, at der er noget med strålingen, siger kommunikationsprofessor Knud Erik Skovby ved Aalborg Universitet i en kommentar til DR Nyheder (artikelsprog: dansk).

 

Det nye 5G-mobilnetværk indeholder et etisk problem

Kristeligt Dagblad, 23. april

Biologiske effekter af svag mobilstråling er konstateret i forskning på topniveau. Mens forskerne skændes om problemets rækkevidde, kan ingen borgere melde sig ud af det, det ligner et eksperiment, skriver David Wedege (Tabt Tråd) i et debatindlæg i Kristeligt Dagblad (artikelsprog: dansk).

 

Mobiltelefoni og helbred: Bliver 5G rullet ud for tidligt?

Computer Weekly, 24. april 2019 (originaltitel: “Mobile phones and health: is 5G being rolled out too fast?”)

En kortlæggende og omfattende høring af eksperter og forskere, hvor alle væsentlige 5G-problematikker og positioner i videnskabsdebatten krydser klinger (artikelsprog: engelsk).

 

 

 

 

 

%d bloggers like this: