Tabt Tråd

Kritisk journalistik og analyse om det trådløse miljø

2000 – 2004

Tabt Tråds tidslinje er journalistiske nedslag over væsentlige begivenheder, der har skrevet historien om mobilforskningens årtier lange konflikt. Alle valg af nedslag er journalistiske og ikke udtryk for videnskabelig vægtning af oplysninger.

 

2000

Brancheorganisationen Wi-Fi Alliance vedtager den tekniske standard for det trådløse internet til private hjem og offentlige steder. I årene fremover bliver trådløst internet stadig mere almindeligt i danske hjem og vinder totaludbredelse i løbet af 6-7 år.

 

2001

Det Danske Kohortestudie offentliggør sin første af flere publikationer i årene fremover. Ved at sammenligne forekomsten af hjernekræft hos private mobilabonnenter i årene op til 1994 med den øvrige befolkning, konkluderer forskerne, at mobiltelefoni ikke er årsag til hjernekræft. Forskerholdet anmoder teleindustrien om at finde penge til at undersøge specifikt børn og unge.

 

2002

Over 1000 videnskabsfolk som læger og forskere skriver under på Freiburgerappellen, der opfordrer til et mere vidtgående forsigtighedsprincip, som beskytter befolkningen mod mobilstråling.

 

2003

I en redegørelse i sommeren 2003 konkluderer den danske regering, at mobiltelefoni ikke er kræftfremkaldende.

Vi bliver dus med generationerne med lanceringen af 3G-netværket. Det mobile netværk kan nu bruges til streaming af video og musik ved at sende på et bredere frekvensbånd end hidtil.

20. oktober offentliggør Michael Repacholi en rapport på vegne af WHO EMF Project, Den påstår ingen sammenhæng mellem mobilstrålingen og helbredsproblemer.

Videnskabsminister Helge Sander (V) afsætter 30 mio. kr. til forskning i mobilstråling efter forlig med Folketingets partier. Pengene kommer dels fra Statens Forskningsråd og dels fra Videnskabsministeriet. Dansk Folkeparti er en hovedkraft bag kravet. Regeringen vil undersøge, om der er andre helbredseffekter, når hjernekræft kan anses for udelukket.

 

2004

Sundhedsstyrelsen under den danske regering nedsætter sin egen ekspertgruppe, som holder møde og evaluerer forskningen på området.

Det fem år lange REFLEX-projekt afsluttes og konkluderer, at der er fundet sammenhæng mellem dna-brud i visse celletyper og mobilstråling på realistiske forsøgsstyrkeniveauer.

%d bloggers like this: