Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet.

NYHED / FORSKNING: Det er regnet som et af verdens betydeligste videnskabelige råd, når den svenske strålesikkerhedsmyndighed (SSM) sammensætter sin internationale forskningskomité for ikke-ioniserende stråling.

I dag offentliggør den videnskabelige strålingskomité så sin 15. rapport, som i tråd med traditionen gennemgår aktuelle forskningsresultater og spørgsmål.

Som hovedkonklusion finder komitéen ingen konstaterbare skadevirkninger i ny forskning.

Men for tredje gang i træk retter en SSM-rapport sit fokus på spørgsmålet om oxidativt stress.

Mange celleforsøg og dyreforsøg viser, at radiofrekvent stråling fra trådløse teknologier kan forårsage en oxidativ ubalance, som er en potentiel celleskadende effekt. Spørgsmålet er, om oxidativt stress på grund af mobilstråling også udgør en fare for mennesker.

“Man gennemfører dyreforsøg under eksponeringsforhold, som skiller sig væsentligt ud fra den måde, mennesker eksponeres, og studieresultaterne kan ikke overføres direkte til mennesker. Men forsøgene bør evalueres, og en systematisk gennemgang gennemføres her og nu af Verdenssundhedsorganisationen WHO”, skriver komitéens videnskabelige formand, hollandske Anke Huss, i en pressemeddelelse fra Strålsäkerhetsmyndigheten.

Anke Huss sidder i øvrigt i den internationale forskningskomité, ICNIRP, som reelt fastsætter grænseværdien i de fleste lande i verden.

Ingen anbefaling om 5G

Anke Huss er også medlem af den videnskabelige komité for elektromagnetiske felter i Holland, som i september 2020 gav anbefaling om ikke at udrulle 5G i det særligt nye mobilfrekvensområde, 26 GHz.

Den svenske rapport giver ingen lignende anbefaling.

Rapporten har slet ikke evalueret studier, der behandler 5G-frekvensbåndet 26 GHz af den grund at ingen videnskabelige studier om frekvensområdet kunne identificeres.

Rapporten gentager også sin gennemgående konklusion, som også blev fremsat i 2020: På grund af biologiske effekter hos dyr, der eksponeres for lave doser af radiobølger, bør man opretholde et forsigtighedsprincip.

Konkret fastholder SSM-rapporten anbefalingen om, at mobiltelefoni bør anvendes med håndfrit sæt.

Læs også: Hele pressemeddelelsen på svensk

Læs også: Hele 2021-rapporten fra Strålsäkerhetsmyndigheten

/dawe

Advertisement