Tabt Tråd

Kritisk journalistik og analyse om det trådløse miljø

1900 – 1994

Tabt Tråds tidslinje er journalistiske nedslag over væsentlige begivenheder, der har skrevet historien om mobilforskningens årtier lange konflikt. Alle valg af nedslag er journalistiske og ikke udtryk for videnskabelig vægtning af oplysninger.

 

1953

Den tysk-amerikanske ingeniør og biofysiker Herman P. Schwan anbefaler det amerikanske militærs marine, U.S. Navy, at fastsætte en sikkerhedsgrænse for den radiofrekvente radarteknologi. Styrkegrænsen på 100 Watt per kvadratmeter skal beskytte mennesker mod akutte opvarmningsskader som følge af bestrålingen. Den videnskabelige hypotese om at der ikke findes skadeseffekter på lavere styrkeniveauer, lå til grund for anbefalingen. I 2020 ligger samme opfattelse til grund for grænseværdierne for mobilteknologi.

 

1982

Det første kommercielle mobilnetværk “Nordisk MobilNetværk” (NMT) tages i brug i de nordiske fastlande, og enhver kan nu oprette et mobilabonnement hos datidens selskaber som Jydsk Telefon og KTAS. Det analoge, radiobaserede NMT-netværk er først senere blevet kendt som 1G. Det første frekvensområde på 450 Megahertz er betydeligt lavere end dem, man anvender til senere generationer mobiltelefoni. Der er forholdsvis få telemaster, og de sender og modtager over betydeligt længere afstande.

1992

ICNIRP – den internationale komité for beskyttelse mod ikke-ioniserende stråling, bliver stiftet som en aflægger af organisationen International Radiation Protection Association (IRPA). Første formand for den private stiftelse med hovedsæde i München er italiensk-australske Michael Repacholi. Han er tidligere konsulent for teleindustrien.

GSM-mobilnettet lanceres som et nyt digitalt mobilnetværk, der identificerer brugerne på deres SIM-kort og som muliggør brugen af tekstbeskeder (SMS). GSM er senere blevet kendt som 2G-netværket.

I en arbejdsgruppe i Sundhedsstyrelsen lancerer Christoffer Johansen og Jørgen Olsen idéen om, at man i Danmark kan samkøre oplysninger om mobilabonnenter med cvr-registret og cancerregistret som det eneste land i verden, hvor det er muligt. Dermed kan Danmark gå foran og undersøge, om mobiltelefoni kan være årsag til hjernekræft, mener de danske forskere.

 

1994

Sonofon og TeleDanmark Mobil udleverer sine kundeoplysninger og bidrager med én million kroner til den danske undersøgelse af hjernekræft og mobiltelefoni som et samarbejde mellem Telestyrelsen og Kræftens Bekæmpelse. Projektet bliver i international strålingsforskning kendt som Det Danske Kohortestudie.

 

%d bloggers like this: