Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

NYHEDSOVERBLIK (opdateret 5. september 2020 kl. 16:09): ICNIRP-forskere modsiger nu ICNIRP. Det mener den polsk-finske strålingsekspert og videnskabsdebattør, Dariusz Leszczynski, som har offentliggjort et blogopslag.
Det hollandske sundhedsråd offentliggjorde 2. september en national sundhedsvurdering af 5G, og i rapporten fraråder Sundhedsrådet, at en kommende ny 5G-frekvens, 26 GHz, tages i brug, før der er blevet forsket i mulige biologiske effekter.
I det nederlandske sundhedsråds strålingskomité sidder Anke Huss, der er medlem af ICNIRP-komitéen og som selv har godtaget ICNIRP’s anbefalinger, der giver grønt lys til at bruge alle frekvenser op til 300 GHz.
Som tilknyttet sekretær for strålingskomitéen i Holland sidder også Eric van Rongen, som fra 2016 til 2020 var formand for ICNIRP og som er nu næstformand i ICNIRP.
Dariusz Leszczynski spørger retorisk:
“Hvordan er det muligt, at de samme medlemmer af ICNIRP og Hollands sundhedsråd kan stå inde for vidt forskellige meninger om EMF-eksponering og sundhed?”
Australien adopterer nye 2020-grænseværdier (5/9/20)
Den internationale komité for ikke-ioniserende stråling, ICNIRP, offentliggjorde i marts i år sin første opdatering af retningslinjerne siden 1998.
Som det første land i verden har Australien nu adopteret de opdaterede retningslinjer og ophøjet dem til nationale grænseværdier for radiofrekvent stråling.
Det skriver det statslige strålingsagentur ARPANSA på sin hjemmeside, 28. august.
Den 1. maj i år tiltrådte australske Rodney Croft som formand for ICNIRP. Han er uddannet psykolog og har i en årrække selv været tilknyttet ARPANSA.
ICNIRP kalder selv sine nye 2020-retningslinjer for en forbedring. De tillader blandt andet en firedobling af den accepterede strålingsværdi på frekvenser som 2,4 GHz og 3,5 GHz, hvor wi-fi og tidlige stadier af 5G fungerer.
Belgiske aktivister raser over dobbeltspil (4/9/20)
Det regionale selvstyre i Bruxelles havde ellers lovet sine 5G-skeptiske borgere, at 5G ikke ville blive udrullet i hele byen, før en grundig borgerdebat havde fundet sted.
Men et internt regeringsnotat fra august, som er blevet lækket til det samfundskritiske webmedie, Kairos Presse, udtrykker med tydelighed, at regeringens mål i den belgiske selvstyreregion, er implementering af et trådløst, såkaldt smart city-system med 5G.
Regeringsnotatet, der bærer ministerpræsident Rudi Vervoorts navn, får rasende belgiske aktivister til at beskylde sagen for at være afgjort, før den lovede debat har fundet sted.
Rumænske vismænd i møgstorm over 5G (4/9/20)
Det Rumænske Akademi, som er en central vidensinstitution i Rumænien, udtrykte for nylig i en pressemeddelelse en bekymring over 5G-netværket, som ifølge akademiet ville hundredgange strålingsværdierne i det offentlige rum.
Det medførte et uvejr af mishagsytringer. Akademiet blev beskyldt for misinformation om strålingsniveauet fra 5G og for at hoppe med på konspirationsteoretikeres dagsorden.
Som reaktion har Det Rumænske Akademi onsdag den 2. september 2020 offentliggjort en ny pressemeddelelse, som fastholder den generelle bekymring:
“Offentliggørelsen udløste en kontrovers og ignorerede det faktum, at Det Rumænske Akademi ønsker en langsigtet konsekvensanalyse af langvarig strålingseksponering i befolkningen med disse teknologier”, skriver akademiet blandt andet.
Nyt studie: Wi-fi påvirker bananfluer (4/9/20)
Forskere fra universiteter i japanske Kyoto og franske Montpellier brugte bananfluer i et eksperiment, hvor insekterne var udsat for det licensfrie frekvensområde 2,45 GHz, der anvendes til trådløse teknologier som wi-fi og Bluetooth.
Studiet fandt blandt andet, at dna-skader og adfærdsmæssige forandringer kunne observeres, som forskerne knytter til ikke-opvarmningsrelaterede effekter, og studiet konkluderer, at effekter kan opstå ved strålingsniveauer, som overholder ICNIRP’s retningslinjer, der udgør grænseværdien i Danmark og en lang række øvrige lande.
Studiet er 4. september 2020 publiceret i det gratis og åbne forskertidsskrift, MDPI, som rangerer lavt i tidsskrifternes hierarki.