Tabt Tråds tidslinje er journalistiske nedslag over væsentlige begivenheder, der har skrevet historien om mobilforskningens årtier lange konflikt. Alle valg af nedslag er journalistiske og ikke udtryk for videnskabelig vægtning af oplysninger.
2015
EU’s videnskabskomité SCENIHR offentliggør en rapport, som blandt andet går imod WHO’s kræftagentur IARC’s konklusion om mobiltelefoni og hjernetumorer ved at hævde, at der ikke kan findes sammenhæng. Joachim Schüz, hovedforfatter bag det danske kohortestudie, sidder i det eksterne ekspertpanel.
—
En retssag afslutter en årelangt hetz mod REFLEX-studiets fund af dna-skader i 2004. Den tyske professor Alexander Lerchl, som bl.a. har forsket i tæt samarbejde med Michael Repacholi, har rettet flere svindelanklager mod REFLEX-studiet. Alexander Lerchl dømmes i 2015 for injurier mod en REFLEX-laborant ved retten i Hamborg.
—
Samme år offentliggør Alexander Lerchl som hovedforfatter et overraskende musestudie, som viser, at realistisk mobilstråling kunne fremme forsøgsmusenes kræfttumorer. Det var et større museforsøg, som med såkaldt replikation skulle opklare, om et kontroversielt resultat med færre forsøgsmus i 2010 kunne holde stik.
2016
Det Nationale Toksikologiprogram (NTP) i USA offentliggør delresultatet af sit mobilstrålingsprojekt, som blev igangsat i 1999. Der er signifikant fund af kræft i et overbevisende fåtal af forsøgets hanrotter, og der er signifikant forekomst af DNA-skader. Et museforsøg er fortsat ikke færdiggjort i 2016.
—
Den franske stat har testet en lang række mobiltelefoner og fundet, at de overskrider grænseværdien for stråling ved direkte hovedkontakt. Den franske telestyrelse offentliggør kun modvilligt rapporten, fordi en domstol tvinger styrelsen til det efter krav fra en strålingsmiljøaktivist og ngo-leder.
—
I november 2016 analyserer en rapport med den danske bioanalytiker Kathrine Grell som hovedforfatter, hvor hjernetumorer var placeret i den store, internationale INTERPHONE-undersøgelse, som blev offentliggjort i 2010. Konklusion: Der er overbevisende (signifikant) sammenhæng mellem, hvor tumorerne fandtes og hvor kræftpatienterne har oplyst, at de hver dag over længere tid har holdt deres mobiltelefonener mod hovedet.
2017
180 forskere fra 35 lande skriver under på en appel, som sendes til EU’s formandsskab, som i efteråret 2017 er Estlands regering. Appellen kræver et såkaldt moratorium over 5G-udrulningen, før forskning kan klarlægge, om 5G er helbredssikkert. Flere topfigurer findes blandt underskriverne: REFLEX-studiets leder Franz Adlkofer. NTP-forskningsleder Ronald B. Melnick. Flere eksperter fra WHO’s kræftpanel i 2011.
—
Californiens Guvernør Jerry Brown stopper med sit veto et lovforslag i delstaten om at lempe teleoperatørers vilkår, når de vil sætte mobilantenner op.
2018
22. marts 2018 offentliggør det italienske toksikologi-institut Ramazzini et delresultat, som hævder at have fundet et støttende kræftresultat til amerikanske NTP, bare med langt svagere, simuleret mobilmastestråling. Konklusionen modtages blandet. En af WHO-kræftgruppens strålingsbekymrede topfigurer mener ikke, at forsøgsdata kan støtte konklusionen, mens andre anerkender den.
—
29. marts 2018 bringer det amerikanske nyhedsmagasin The Nation dokumentarfortællingen “How Big Wireless Made Us Think That Cell Phones Are Safe: A Special Investigation”, som fortæller, at der ikke er overensstemmelse mellem forskningsbilledet og den offentlige opfattelse af, at mobiltelefoni er uden risiko. Der bringes også en udgave i britiske The Observer. De populærvidenskabelige stjernepolemikere David Robert Grimes og David Gorski går skingrende til angreb på historien.
—
Det Nationale Toksikologiprogram (NTP) i USA sender sit 19 år lange projekt i peer-review. Det eksterne ekspertpanel finder, at der er klar evidens for én type af kræft og nogen grad af evidens for to øvrige kræfttyper.
—
EU’s miljøkomité SCHEER klassificerer 20. december 2018 det kommende 5G-netværk som en ud af flere mulige nye miljøtrusler og giver 5G-spørgsmålet topprioritet. SCHEER anfører, at konsekvenserne for sundhed og miljø af den trådløse udrulning er uafklarede.
—
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg holder 12. april 2018 en høring i Landstingssalen for at blive forsynet “med den nyeste viden (…)”. Topvidenskabsfolkene er Lennart Hardell, Karolinska-instituttets mangeårige neuroprofessor Olle Johansson, den danske hjerneprofessor Albert Gjedde, franske Ghislaine Bouvier.
2019
Den danske kohortestudies hovedforfatter Joachim Schüz offentliggør en rapport sammen med bl.a. ICNIRP’s næstformand, svenske Maria Feychting. Gruppen påstår, at brugerundersøgelserne, der viser kræftsammenhæng, ikke stemmer overens med generelle stigninger i kræfttilfælde. Rapporten er et erklæret angreb på WHO’s klassificering af kræftmistanke i 2011.
—
Klima- og Energiminister Lars Chr. Lilleholt (V) fortæller i februar til offentligheden, at Sundhedsstyrelsen har sundhedsgodkendt 5G-netværket. I en intern skrivelse i marts undsiger Sundhedsstyrelsens strålingsfaglige ekspert ministeren: Sundhedsstyrelsen er ikke i stand til at kunne vurdere 5G.
—
Omtrent på samme tid starter mobilselskaber i Schweiz og Sydkorea deres kommercielle 5G-netværk som de første lande i verden, men i Schweiz sker det under protester fra overvældende flertal i tre kantoners delstatsparlamenter.
—
WHO EMF Project varsler i efteråret, at man i 2020 vil foretage verdens første systematiske gennemgang (review) af forskningen om ikke-ioniserende stråling og helbred.