Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet.

NYHED / ITALIEN: Italiens regering vil 10-doble landets restriktive grænseværdi for strålingsemissioner fra mobilmaster, så landets grænseværdi harmoniseres med de fleste europæiske lande.

Sat på tal, så må masterne i støvlelandet udsende en feltstyrke, der kan måles til 6 Volt per meter (V/m).

I Danmark og mange andre lande er grænseværdien 61 V/m, og den grænseværdi vil lovgivere i Italien nu også have.

Aktivistleder Maurizio Martucci agter ifølge ham selv at gennemføre en konstant sultestrejke – som den eneste af 100 medvirkende aktivister.

Det har fået italienske strålemiljøaktivister til at iværksætte en “sultestreje-stafet” foran landets parlament i Rom.

1000 strålemiljøaktivister fra alle dele af Italien har siden tirsdag den 13. april sultestrejket på skift efter en vagtplan.

Men bevægelsens italienske leder, journalist, forfatter og miljøaktivist, Maurizio Martucci, vil som den eneste aktivist gennemføre en kontinuerlig sultestrejke.

Det skriver den amerikanske organisation Environmental Health Trust.

Væk med ekstra forsigtighed

Baggrunden for, at Italien har en grænseværdi, som lyder på en tiendedel af international norm, er tradition for et forsigtighedsprincip.

Enkelte europæiske lovgivningsområder som Schweiz og selvstyret i den belgiske hovedstad Bruxelles har den samme, mere restriktive grænseværdi. Baggrunden er, at en yderligere såkaldt usikkerhedsmargin er tilføjet til den retningslinje, som er udstukket af den internationale strålingskomité, ICNIRP.

For teleindustrien står den restriktive grænseværdi dog i vejen for, at et fuldt udrullet 5G-netværk kan fungere, som netværksgenerationen er tænkt.

I Schweiz har landets lovgivende forsamling to gange skuffet teleindustrien og sagt nej og nedstemt forslaget.

I Bruxelles erklærede regionens daværende miljøminister i april 2019, at borgerne ikke skulle være teleindustriens forsøgsdyr og afviste et lovforslaget.

Få venner i toppolitik

Men meget tyder på, at det italienske parlament vil give efter for teleindustriens ønske.

Den italienske protestbevægelse imod 5G har har relativ succes med at mobilisere en vis modstand. Cirka 600 ud af landets 8000 kommuner har på opfordring fra aktivister stemt 5G-kritiske politikker igennem som krav om 5G-stop eller krav om uvildige miljø- og sundhedsundersøgelser.

Det har dog især været tale om mindre landkommuner og enkelte af storbyernes bydelskommuner.

I parlamentet har vennerne været få. En, som her og nu støtter sultestrejken, er løsgængeren Sara Cunial.

Sara Cunial er kendt som kontroversiel enspænder i italiensk politik og blev valgt ind som medlem af det nuværende regeringsparti Femstjernebevægelsen, der startede som et systemkritisk protestparti.

De fleste partimedlemmer mente så, at Sara Cunial var lidt for alternativ til protestpartiet.

Hun blev ekskluderet efter at have ytret stærke antiholdninger til vacciner, og under coronakrisen har hun talt lange tirader i parlamentssalen om, at krisen er Bill Gates-orkestreret fup og komplot.

Advertisement