Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

NYHED / UDLAND: Det nye 5G-frekvensbånd, 26 Gigahertz, bør ikke tages i anvendelse, før forskning har undersøgt, om der er skadelige helbredseffekter forbundet med det.

Det var en af anbefalingerne, da Sundhedsrådet i Holland den 2. september 2020 offentliggjorde en længe vente sundhedsrapport om 5G, som Hollands lovgivende parlament havde bestilt.

Mere end to måneder senere kommer der nu en officiel reaktion fra landets regering, og den hollandske regering afviser, at den vil følge anbefalingen.

I et såkaldt kammerbrev, som to ministre har sendt til parlamentsformanden i Repræsentanternes Hus i Holland, skriver sundhedsminister Tamara van Ark og miljøminister Stientje van Veldhoven, at “der er ingen grund til at vente på mere forskning, før man tager frekvensbåndet i brug”.

De to ministre peger blandt andet på, at den internationale strålingskomité, ICNIRP, ikke finder grund til at antage, at negative helbredseffekter knytter til brugen af frekvensbåndet 26 Gigahertz.

Bag den hollandske 5G-rapport stod tre forskere med ICNIRP-tilknytning. Blandt andre ICNIRP’s næstformand Eric van Rongen, som var formand for ICNIRP fra 2016 til 2020.

Ministrene kommenterer også på det hollandske sundhedsråds anbefaling om at anvende et forsigtighedsprincip, når 5G udrulles i frekvensområdet fra 700 Megahertz til 3,5 Gigahertz.

Anbefalingen lød på, at man bør udrulle 5G med et såkaldt “ALARA-princip”, som betyder, at master og antenner ikke bør udlede mere elektromagnetisk stråling end nødvendigt for at få teknologien til at virke.

Regeringens svar er: Sådan arbejder teleindustrien allerede.

“Telesektoren benytter ALARA-princippet og indvilger i at holde den offentlige eksponering for elektromagnetiske felter så lavt, som det giver mening. Telesektoren har også en finansiel interesse i at gøre sådan”.

Tabt Tråd vil følge op på sagen i Holland.

Læs også: Hollandsk 5G-rapport er udkommet i autoriseret oversættelse på engelsk

Advertisement