Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

Frankrigs præsident afviser landets mange 5G-kritikere i debat, der er eksploderet i offentligheden. Arkivfoto: Jacques Paquier (CC)

NYHED / UDLAND: 70 medlemmer af det franske parlament underskrev for nylig et krav om at stoppe Frankrigs 5G-plan, og underskrifterne blev i weekenden bragt i avisen Le Journal du Dimanche.

En af underskriverne er den grønne økologiske partileder, Yannick Jadot, som er en mulig trussel for Emmanuel Macron, når der i 2022 er præsidentvalg.

Kritikernes kritik af radiofrekvent stråling i miljøet og teknologiens miljøbelastning for blandt andet elforbruget får dog ikke de mest magtfulde i fransk politisk top til at ryste på hænderne.

Ifølge nyhedsbureauet AFP sagde præsident Emmanuel Macron under et pressemøde i Élyséepalæet, at “Frankrig er innovations land”.

“Jeg hører mange stemmer sige, at kompleksiteten ved nutidens problemer kan løses ved at gå tilbage til olielampen, men jeg tror ikke, at Amish-modellen kan løse tidens økologiske udfordringer”, sagde han ifølge AFP.

Også Frankrigs økonomiminister, Bruno Le Maire, afviser 5G-kritikken i et interview til tv-stationen France 2.

Frankrig kan ikke tåle økonomisk at halte efter teknologisk, pointerer han.

Flere storbyborgmestre i byer som Marseille, Bordeaux og Nantes vil udsætte 5G-udrulningen i deres byer, hvis de kunne bestemme. Det er sket efter sommerens jordskredssejr i lokalvalgene til det grønne økologiske parti, EELV.

Partiet vandt betydelige storbyer, men i Paris blev partiet smidt ud af konstitueringsforhandlingen med den vindende borgmester, socialisten Anne Hidalgo. EELV og Socialistpartiet var rygende uenige om blandt andet 5G.

Middelhavsterritoriet Korsika vedtog i august et krav om 5G-moratorium i øens selvstyreparlament.

I Frankrig har to ministre – for områderne sundhed og miljø – ønsket, at Frankrigs planlagte auktion over 5G-frekvenser bliver udskudt, så den ikke finder sted som planlagt i september.

Det begrundede ministrene med, at landets sundhedsmyndighed, ANSES, først kan offentliggøre en 5G-sundhedsrapport tidligt i 2021.

Miljøminister Elisabeth Borne, som førte an i kritikken i juni, blev i juli skiftet ud og erstattet på sin post.

Der sidder 925 mandater i det franske parlament.

Advertisement