Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

DR og Aalborg Universitetet er nærmeste naboer på Fredrik Bajers Vej i Aalborg-bydelen Sønder Tranders. Foto: Wikipedia Commons (beskåret)

 

NYHED / INDLAND: En smartphone skal overholde en grænseværdi, som beskytter forbrugeren mod skadelige strålingsniveauer, men langt over 100 forskellige modeller overskrider faktisk grænsen, når de holdes tæt imod kroppen.

Det afdækker Tabt Tråd i en ny artikel med titlen: “Massevis af populære smartphones overskrider faktisk grænseværdien.”

Overskridelserne er lovlige, fordi mobilproducenter har kunnet måle telefonernes udstrålingsniveauer med en afstand på op til 2,5 centimeter mellem krop og mobiltelefon, og afstanden har betydning for, hvor kraftig stråling, kroppen modtager.

Afstandsreglen blev strammet i EU-reglerne i 2017 til 5 millimeter. Men det muliggør fortsat, at grænseværdien kan overskrides, når afstanden er nul millimeter.

 

Vi bruger dem anderledes

Nye mobilvaner – dårligere mobilantenner i moderne telefoner – og et forældet testkrav.

Den kombination er årsag til, at mobilbrugere igennem længere tid har kunnet udsætte sig selv for strålingsemissioner over grænseværdien.

De tilladte måleafstande i testmålinger stammer fra en tid, hvor mobiltelefoner kun blev brugt til at snakke i og svarer ikke til nutidens brug.

Det fortæller Gert Frølund Pedersen, som er professor ved Aalborg Universitet og ekspert i trådløse kommunikationssystemer.

“Nu er det faktisk ikke så usandsynligt længere, at man bruger mobiltelefonen tæt på kroppen i længere tid, og det bør man indarbejde i standarder nu”, siger han til Tabt Tråd.

 

Historisk omstændighed

Smartphones bruges som små computere, der hele tiden henter data fra mobilnettet. De bruges til computerspil. Man kan lade bunden, hvor mobilantennen findes, hvile på en gravid mave, mens man ser tv-serier.

Mens den udvikling er sket med mobiltelefoner, er antennerne ikke blevet bedre – snarere værre, og det beklager Gert Frølund Pedersen, som selv har udviklet et utal af antenner til den trådløse industri.

I de senere år har Gert Frølund Pedersen i flere rapporter selv rettet kritik imod mobilantenners ydeevner.

“For at få en høj antenneeffektivitet skal telefonen designes, så effekten ikke ender i hoved eller i hånd. Jeg har altid haft stor fokus på det. Men i løbet af de sidste cirka 10 år er der mange, der efter iPhone 4’s meget ringe antenneeffektivitet, er begyndt at se stort på antenneeffektivitet, siger han”.

Læs hele historien: “Massevis af populære smartphones overskrider faktisk grænseværdien.”

 

 

Advertisement