Tabt Tråd er journalistisk redigeret og tilmeldt Pressenævnet med ansvar for indholdet.

NYHED / INDLAND: Den franske stat fjerner en smartphone fra markedet fordi den stråler kraftigere end sikkerhedsgrænsen tillader. Danske myndigheder melder pas og sender Tabt Tråd på karruseltur fra styrelse til styrelse og tilbage til start.
EN POPULÆR SMARTPHONE fra 2018 er for nylig blevet testet i et godkendt laboratorium og fundet for sundhedsfarlig for de franske forbrugere.
Derfor har den franske telestyrelse, ANFR, nu beordret, at den amerikanske hardwareproducent, Razer, skal fjerne telefonmodellen Razer Phone 2 fra det franske marked.
Målinger viste, at strålingen fra Razer Phone 2 kunne være op til dobbelt så kraftig, som den fælleseuropæiskegrænseværdi for mobiltelefoner tillader.
Som konsekvens har producenten Razer lanceret en refusionsformular, der er henvendt til franske forbrugere og som nu kan få pengene igen.
Men refusionsformularen findes altså ikke på andre sprog end fransk.
Fra styrelse til styrelse og til start
Den franske stat mener, at Razer Phone 2 er ulovlig efter fælleseuropæisk norm, og Razer har fjernet telefonen uden umiddelbare sværdslag.
Men anser den danske stat Razer Phone 2 for at være lovlig eller ulovlig?
Tabt Tråd har forsøgt at indhente en kommentar fra en regulerende dansk myndighed, men flere relevante danske styrelser melder pas over for Tabt Tråd og har sendt henvendelsen rundt i karrusel.
Sikkerhedsstyrelsen har ansvar for at kontrollere sikkerheden i mange forskellige forbrugerprodukter. Blandt andet USB-opladere til mobiltelefoner.
Men i en mail til Tabt Tråd afviser Sikkerhedsstyrelsen, at den har ansvar for at kontrollere, om mobiltelefoner overholder strålingsgrænsen.
“Sundhedsstyrelsen har en del om stråling og grænseværdier på deres hjemmeside. Det er dem, du skal spørge – dine spørgsmål ligger udenfor Sikkerhedsstyrelsens myndighedsområde”, skriver Sikkerhedsstyrelsens presseafdeling til Tabt Tråd.
Strålebeskyttelsesmyndighed melder pas
Men heller ikke Sundhedsstyrelsen vil vedkende sig ansvaret:
“Beklager at du bliver sendt fra den ene styrelse til den anden. Men det er en fejl, at Sikkerhedsstyrelsen har sendt dig videre til os. SST (red. Sundhedsstyrelsen) er strålebeskyttelsesmyndighed i Danmark – men har intet med produktgodkendelser at gøre”, skriver Sundhedsstyrelsens pressechef, Tina Guldmann Gustavsen.
Hun har ikke et bud på, hvilken styrelse, som er ansvarlig.
Energistyrelsen er den regulerende myndighed, som har ansvar for at kontrollere, om telemaster overholder grænseværdien.
På Energistyrelsens hjemmeside beskriver styrelsen også, hvilke krav der stilles til producenter, importører og forhandlere af mobiltelefoner. Den tekniske dokumentation, som blandt andet oplyser om strålingsværdier, skal være korrekte, anfører Energistyrelsen.
Alligevel mener man heller ikke i Energistyrelsen, at man har ansvar for at kontrollere, om mobiltelefoner overholder grænseværdien.
“Jeg har videresendt din henvendelse til Sikkerhedsstyrelsen. Sikkerhedsstyrelsen har ansvaret for markedsovervågning af radioudstyr, som markedsføres i Danmark. Det er derfor Sikkerhedsstyrelsen, som skal besvare din mail”, skriver Energistyrelsens fuldmægtige, Gregers Koldby Nielsen, i en mail til Tabt Tråd.
Fransk fokus siden 2015
En statslig fransk massetest af mobiltelefoner i 2015 viste, at 9 ud af 10 af knap 100 testede mobiltelefoner kunne overskride den europæiske grænseværdi på den såkaldte SAR-værdi af 2 Watt per kilogram under visse forhold.
Reglerne er komplekse, og de fleste telefonmodeller, som viser overskridelser i test, har ifølge den franske myndighed overholdt nogle lovlige, gældende målestandarder.
Den franske telestyrelse, ANFR, har dog også kraftigt opfordret alle producenter til at opdatere softwaren i mobiltelefoner, så de under alle forhold kan holde sig under grænseværdiens pålydende værdi.
En række telefonmodeller er helt blevet fjernet fra markedet af den franske stat. Den seneste model er Razer Phone 2.
Tidligere i 2020 beordrede den franske telemyndighed, at Nokia skulle opdatere softwaren i telefonmodellen Nokia 3.1. Nokia-modellen overskred grænseværdien med 30 procent, men holder sig under den efter en opdatering.
Den franske organisation, Phonegate Alert, som har kæmpet for produktsikkerheden på området, skriver, at Razer Phone 2 er telefonmodel nummer 23, som den franske stat har skredet ind over for, siden landets telemyndighed fjernede den første mobiltelefon i 2018.
Forsvundet fra danske butikker
Da Tabt Tråd omtalte sagen 20. maj 2020 – samme dag som den franske telestyrelse, ANFR, meddelte, at Razer Phone 2 var fjernet fra det franske marked, var telefonen stadig til salg hos en række danske forhandlere.
Men i dag, 27. maj, skriver EDBpriser.dk, at man ikke kan finde priser på modellen, og det kan skyldes, at modellen er udgået.
Webforretninger som Dustin Home og Proshop skriver på deres hjemmeside, at produktet er udgået. MyTrendyPhone sælger en brugt model.
8. maj meddelte Razer den franske telestyrelse, ANFR, at telefonmodellen ville blive fjernet fra hele Razers distributionsnet.
Tabt Tråd følger op på historien.