sleep

NYHED / FORSKNING: En statistisk øget risiko kan konstateres. Forskere diskuterer allerede, om strålingen fra mobiltelefoner kan være årsag.

MANGE LANGTIDSOPKALD over mobiltelefonen øger den statistiske risiko for at lide af søvnforstyrrelser.

Det er konklusionen i en ny rapport fra det tværnationale datastudie, The Cosmos Project, som omfatter seks lande og som undersøger, om der er sammenhænge mellem mobiltelefoni og helbredsproblemer ved at sammenholde personers mobilopkaldsdata med de samme personers patientdata.

I søvnstudiet indgår over 24.000 personer fra Sverige og Finland.

I oktober viste en Cosmos-rapport, at mobiltelefoni statistisk hænger sammen med en let øget risiko for hovedpine.

 

Hvilken generation er så værst?

Om resultaterne kan kobles til radiofrekvent stråling fra mobiltelefonen, er omdiskuteret, og resultatet af søvnstudiet er allerede genstand for diskussion.

Forfatterne bag Cosmos-studiet mener ikke, at resultatet kan “støtte hypotesen om, at radiofrekvente elektromagnetiske felter har langtidsvirkning på søvnkvaliteten.”

Schweizeren Martin Röösli, som har sæde i strålingskomitéen ICNIRP’s videnskabelige råd og som professionelt er tæt knyttet til flere af Cosmos-forfatterne, anfører i et svar til Tabt Tråds journalist David Wedege på Twitter, at signalet fra 3G-telefoni (UMTS) stråler betydeligt mindre end 2G-generationen af mobilsignal (GSM), og den forskel indgår i forskernes analyse af resultatet.

Den forklaring bliver i et svar til Martin Röösli anfægtet af den amerikanske tænketank, Enviromental Health Trust, som drives af Devra Davis, der er tidligere professor i epidemiologi ved University of Pittsburgh.

Devra Davis anfører i en kommentar, at konsistente resultater i biologiske forsøg viser, at 3G er forbundet med øget biologisk virkning, når man sammenligner med forsøg, hvor 2G-signaler er anvendt.

 

Flere forbindelser til teleindustrien

Den danske afdeling af Cosmos, foretages i Kræftens Bekæmpelses regi og ledes af den samme gruppe af forskere, som fra 1994 og i en årrække frem gennemførte den danske storundersøgelse, som undersøgte, om der var sammenhæng mellem mobilabonnementer og hjernekræft.

Studiet blev finansieret med over én million kroner, som kom fra Danmarks to største mobilselskaber. Mobilselskabet Telenor er en af Kræftens Bekæmpelses officielle samarbejdspartnere.

I Sverige har Cosmos-studiet i en projektperiode på fem år været finansieret af tre telegiganter med syv mio. svenske kroner. Officielt hedder det, at Comos har bevaret sin uafhængighed af industriens interesser, fordi millionerne er modtaget og givet videre af den svenske stats innvationsstyrelse, Vinnova.

De svenske Cosmos-forskere har dog været stærkt kritiseret for at pleje direkte kontakt med mobilproducenten Ericsson både før og under finansieringsperioden.

En af Cosmos-forskerne, hollandske Hans Kromhout, har i 2020 markeret sig som en kritiker af en ukritisk 5G-udrulning, de gældende grænseværdier og organisationen ICNIRP’s indflydelse.

Advertisement