pregnancy

NYHED / FORSKNING: Over 55.000 kvinder indgår i ny stor samleanalyse.

GRAVIDE MØDRES MOBILTELEFONI kan muligvis være årsag til for tidlige fødsler, og risikoen for hyppige mobilbrugere er øget med op til 28 procent.

Det er konklusionen efter en ny samleanalyse af graviditetsforløb og mobilvaner hos over 55.000 kvinder fra fire forskellige lande. De anvendte data er indsamlet fra 1996 til 2011, og samleanalysen blev publiceret i december 2019.

I en ekspertvurdering fra det schweiziske strålingsagentur Berenis, skriver agenturets videnskabelige råd, at studiets styrke er det høje antal af kvinder og antallet af faktorer, som studiet er justeret for, nemlig højde, alder, vægt, alkohol, rygning og ægteskabelig status.

Studiets svaghed er, at langt de fleste mødre har rapporteret om deres mobiltelefoni, syv år efter fødslen fandt sted.

Stadig et spørgsmål

Det schweiziske råd med ICNIRP-medlemmet Martin Röösli i spidsen peger på den tænkelige mulighed, at sammenhængen med hyppigt brug af mobiltelefoni også kan skyldes stress og ikke mobilstråling.

“Ikke desto mindre kan det ikke udelukkes, at eksponering har indflydelse på moderens organisme, som dermed indirekte kan påvirke fostret”, skriver Berenis i sin december 2019-rapport.

Der blev ikke fundet sammenhæng mellem mobiltelefoni og fødselsvægt eller fostervækst.

Forstyrrelse af svangerskabsforløb som resultat af mobilstråling er ellers set i dyreforsøg på højeste niveau, og netop lav fødselsvækst blev fundet i verdens hidtil største dyreforsøg med mobilstråling, som blev gennemført i USA.

Regeringsinstitutionen NTP’s projekt, der sluttede i 2018, er i offentligheden bedst kendt som studiet, der fandt kræft i mobilbestrålede rotter.

Advertisement