
NYHED / UDLAND: Motorpartiet bag Brexit ser helst, at Storbritannien stiller sig på den sikre side af 5G-udrulningen.
Børn og ældre kommer før smarte køleskabe, siger UKIP – Storbritanniens Uafhængighedsparti.
Et af Englands mest kendte politiske partier understreger, at der er behov for regeringsfinansieret og uafhængig forskning af mulige, uheldige 5G-effekter, før 5G skal rulles videre ud.
Det skriver partiet på sin hjemmeside.
“Vi er især bekymret over børns og ældres velfærd, så vi mener ærligt talt, at vores køleskabe må vente i et par år til, før de kan tilsluttes Tingenes Internet (IoT), så de automatisk kan købe mere mælk eller flere æg, når vi løber tør. Den pris mener vi, er værd at betale,” skriver partiets teknologiordfører Pete Muswell.
Stort parti i 2015, styrtdyk i 2017
UKIP fik et decideret vælgergennembrud som det tredjestørste parti med 12,6 procent af stemmerne til parlamentsvalget i 2015, men på grund af valgsystemets notoriske indretning, rakte det til ét sæde i Underhuset, som er den lovgivende forsamling.
I Storbritannien vinder valgkredsens vinder det ene mandat, og det går langt oftest til de Konservative eller arbejderpartiet Labour.
I 2016 blev UKIP kendt som en hovedkraft bag briternes beslutning om at forlade EU. Alligevel styrtdykkede stemmeprocenten til 1,9, da Theresa May i 2017 udskrev lynvalg.
I december 2018 meldte partileder og Europaparlamentariker Nigel Farage sig ud, fordi han mente, partiet fikserede sig for meget på antimuslimsk politik.
Broget billede
Den politiske 5G-modstand er spredt og sporadisk i Europa og knytter sig ikke til en fløj.
I Irland er Sinn Féin kendt som et miljøfokuseret og venstredrejet nationalistparti, der ønsker et samlet Irland. I Schweiz er især de fransksprogede grønne en hovedkraft, og i Belgien er der en bredere midteropbakning til 5G-skepsis især i fransksproget politik.
Byrådsflertal i flere mindre kommuner i Sydengland har vedtaget et 5G-stop af sundhedsbekymrede grunde.
Det er sket under hørbar protest fra Boris Johnsons teleminister Matt Warman, som kræver, at kommunerne retter ind og accepterer 5G.