suisse

NYHED / UDLAND: For lokalregeringen i Geneve var regeringsrapport om 5G afgørende. Rapporten er kommet, og Geneve holder fast i sit 5G-nej.

Schweizerne har ventet i et år med spænding. Lokale parlamenter i landet har ligefrem baseret 5G-kritiske beslutninger på det. En regeringsbestilt rapport om miljøkonsekvenserne af 5G-stråling er netop udkommet.

Den vover ikke at konkludere noget, skriver schweiziske nyhedsmeder – deriblandt engelsksprogede Swissinfo.

Schweiziske medier skriver, at eksperterne ikke kunne blive enige om en konklusion, og de kunne ikke blive enige om at anbefale et sæt nationale grænseværdier for 5G i Schweiz.

I stedet kunne de blive enige om at anbefale regeringen at informere indbyggerne mere og få foretaget noget mere forskning af mulige helbredsrisici. Det er nu op til den føderale regering i Schweiz, hvad der videre skal ske.

Det skuffer den lokale regeringschef i kantonen Geneve, Antonio Hodgers, fra det grønne parti, Les Verts.

Et parlamentarisk flertal i Schweiz’ vestligste landsdel vedtog i foråret et udrulningsstop for 5G, indtil regeringsrapporten skulle udkomme.

I et interview til den fransksprogede public service-station RTS siger han, at Geneve fastholder kantonens 5G-modstand, indtil den føderale regering i Bern er kommet med “en mindre teknisk og en mere politisk udmelding”.

Industrien er glad

Tre schweiziske mobilselskaber var repræsenteret i ekspertgruppen, og selskaberne er tilfredse med udkommet af ekspertvurderingen.

Ekspertgruppen blev nedsat af den nu forhenværende minister for både kommunikation og miljø, den schweizertyske Doris Leuthard, fra Det Kristendemokratiske Folkeparti (CVP).

I det frankofone Schweiz i landets vestlige ende har politiske flertal protesteret parlamentarisk mod 5G, og det politiske ønske om 5G-stop omfatter 1,5 millioner indbyggere.

Flertal i de fransktalende kantoner Jura, Neuchatel, Vaud og Geneve har stemt for et 5G-stop, som dog ikke kunne forhindre 5G-netværket i at blive startet i hele Schweiz i foråret. De lokale protester kunne ikke opnå opsættende virkning.

I en nylig meningsmåling, foretaget af avisen 20 Minuten, tilkendegav over halvdelen af de adspurgte schweizere, at de ikke ønskede 5G og at mere end halvdelen også mente, at mobilteknologi skader sundheden.

Fordi den schweiziske forfatning rummer muligheden for direkte folkeafstemninger om enkelte spørgsmål, forsøger aktivister aktuelt at rejse de nødvendige underskrifter.

Advertisement