kongres

NYHED / UDLAND: På hvilket videnskabeligt grundlag undlader amerikanske myndigheder at sænke grænseværdien for mobilstråling?

Det demokratiske kongresmedlem fra Illinois, Dan Lipinski, kræver nu et svar fra den amerikanske telestyrelse, FCC.

I et brev, stilet til FCC’s formand 19. november, noterer han sig, at FCC og den amerikanske sundhedsstyrelse FDA i 2018 afviste en revision af grænseværdien.

“FCC har ansvar for at sikre tilliden til, at beslutninger er truffet med gennemsigtighed og ærlighed”, skriver han blandt andet.

Dan Lipinskis brev kommer oven på øget opmærksomhed om strålingsproblematikken i Chicago og i delstaten Illinois.

lipinski
Dan Lipinski. Foto: U.S. Congress.

James Lin, elektroingeniør og professor emeritus ved University of Illinois i Chicago, har i 2018 advokeret for en revideret grænseværdi til den forsigtige side.

I efteråret 2019 har han advokeret for en skærpelse af WHO’s kræftadvarsel om mobiltelefoni.

Tidligere ICNIRP-medlem advarer nu

Begge standpunkter baserer James Lin især på fund af kræft i forsøgsrotter, som for få år siden blev bestrålet i to år i en kælder i – Chicago.

James Lins nye standpunkter er særlig egnet til at vække opsigt, for i 12 år og indtil 2016 sad James Lin i ICNIRP’s videnskabelige komité, som står bag grænseværdien for mobilstråling i ca. 50 lande – deriblandt Danmark og det meste af EU.

ICNIRP er notorisk kendt og anklaget af forskere for at udelukke medlemmer med meninger, der strider mod de gældende.

Avisen Chicago Tribune testede i år en lang række mobiltelefoner og fandt, at en stor del af telefonerne i praksis er i stand til at overskride gældende grænseværdier, når målinger foretages efter reelle metoder.

Telestyrelsen FCC reagerede på historien, som blev bragt i Chicago Tribune 21. august, ved at varsle sin egen test af markedets telefoner.

Den test rykker Dan Lipinski for i sin skrivelse:

“Vær venlig og giv en opdateret status på den test og hvilke skridt, FCC tager for at sikre, at eksisterende regler overholdes og hvornår disse resultater kan forventes at blive offentliggjort”, skriver han.

 

76964112_2176334946002956_1541720863571705856_n

 

Advertisement