54433896_2336079899944755_3383249084562276352_o

NYHED / SCHWEIZ: Lidt over halvdelen af alpelandets indbyggere ønsker et stop for 5G i Schweiz.

Det er resultatet af en meningsmåling, som det schweiziske dagblad 20 Minuten har foretaget ved hjælp af et analysebureau.

53 procent svarede ja til, at de ønsker at stoppe udrulningen af næste mobilgeneration. 58 procent svarede ja til, at de betragter 5G som sundhedsskadeligt.

Schweiz var det første land i Europa, hvor man tidligere i år tændte for første fase af et 5G-netværk. Schweiz er muligvis også det land, hvor den politiske modstand har været størst.

I tre af de fransktalende landsdele, såkaldte kantoner, har regionale parlamenter med overvældende flertal stemt for at anbefale et stop for udrulningen.

De lokale beslutninger kunne dog ikke hindre selskaberne Swisscom og Sunrise i at tænde for 5G-antennerne i foråret, og 5G-spørgsmålet havde ikke gennemslagskraft i forbindelse med efterårets nationale parlamentsvalg.

Meningsmålingen viser, at modstanden er størst blandt kvinder.

Målingen overrasker ikke den schweiziske forsker Martin Röösli, der er kendt som en ledende stemme i den nationale debat. Han har selv sæde i ICNIRP’s komité, som rådgiver Danmark og cirka 50 andre lande om grænseværdien for mobilstråling.

“Det er en udbredt antagelse, at 5G er anderledes end forudgående typer af mobilstråling, men det er det ikke”, siger han til avisen.

Om 5G er anderledes, er omdiskuteret. En forsker som den danske netværksekspert og PhD ved IT-Universitetet, Sebastian Büttrich, har flere gange modsagt det i debatten om 5G.

“Påstanden er forkert. 5G kommer til at indeholde noget kvalitativt nyt, som vi ikke har undersøgt endnu”, sagde han 24. april under et debatmøde om 5G i København.

Teleindustriens plan er for eksempel at tage frekvensområder i brug fra 24 Ghz og opefter. Det er et væsentligt højere frekvensområde end noget, der hidtil har været brugt til mobildækning.

Man planlægger også at anvende en ny sendeteknologi, som fokuserer nogle stærke signaler i direkte koncentrerede stråler fra antenne til antenne. I teknisk sprogbrug kaldt for beamforming.

Derudover vil 4G og 5G have den egenskab til fælles, at det alt sammen er radiofrekvent kommunikation.

En aktivistgruppe i Schweiz forsøger at samle det fornødne antal underskrifter til at kunne rejse en folkeafstemning om spørgsmålet. Muligheden eksisterer i Schweiz som et led i forfatningen, der sikrer mulighed for såkaldt direkte demokrati.

Advertisement