NYHED / UDLAND: Den japanske regering vil foranstalte et nyt forsøg med dyr og mobilstråling, som skal vise, om resultatet fra det årtierlange projekt i USA, kendt som NTP-projektet, vil lade sig gentage.
Det skriver det japanske kommunikationsministerium.
NTP-projektet – Det Nationale Toksikolgiske Program – sluttede i 2018 og viste klar evidens for en særlig cancertype og mindre grad af evidens for andre typer.
Der er skrevet en liste over foreslåede forskere til et ekspertpanel.
Den går uden om 5G-appellens liste og tæller især kendte problembenægtere som ICNIRP’s stifter Michael Repacholi og ICNIRP’s nuværende formand Eric van Rongen.
Man finder WHO’s strålingsprojektleder Emilie van Deventer, som er ingeniøruddannet. Joe Wiart, som er tilknyttet teleindustriens forskning i Frankrig og tyske Alexander Lerchl, som på trods af et kræftfremmefund i eget dyreforsøg i 2015 er forblevet en udpræget benægter i den tyske og internationale debat.
ICNIRP er den privatforanstaltede komité som Danmark og cirka 50 lande lader sig rådgive af om grænseværdier og sikkerhed.
Det er ofte stærkt kritiseret, at internationale råd og organer lukker kategorisk for strålingskritiske forskere, uanset hvor gode meritter, de måtte have. Det ser ikke anderledes ud med den japanske regerings udkast til en ekspertliste.
Sydkorea er med i samarbejdet om det nye forskningsprojekt.
Det bliver ikke et 5G-forsøg, som der råbes og kaldes på fra mange kanter i tiden.
I lighed med Det Nationale Toksikologiske Program vil forsøgsdyrene blive udsat for et 3G-lignende signal og et styrkeniveau med måleenheden SAR (“Specific Absorption Rate”) på 4 Watt per kilogram i det, der svarer til 6 timer om dagen.
Grænseværdien i Danmark er 2 Watt per kilogram. En stor fransk undersøgelse har dog vist, at mange telefonmodeller, som anvendes, kan afgive en betydelig højere stråling (op imod 7 Watt per kilogram), især under svage dækningsforhold.
Dele af det netop offentliggjorte dokument er på engelsk. Det meste er på japansk: